Amir Djojokromo

Amir Djojokromo is als HR Manager bij Suriname Shen Long Company N.V., de trekker geweest van het ISO 9001:2015 certificeringstraject, waarvan het certificaat in augustus 2018 is uitgereikt aan het bedrijf. Een van de veranderingen welke nodig waren voor de certificering, was het aantrekken van een nieuwe Vice Manager, de Chinese Andy Gan Xiaoxi. “My observation over the past 3 months that I’ve been here, which was the last phase of this certification journey, is that our product quality has improved, in comparison with our competitors. We have the best quality and offer the best service. Our prices are also very good,” vertelt hij trots over het bereikte resultaat.

Amir, die de afgelopen 2 jaar trainingen heeft gevolgd bij 4U Business Solutions, zegt het bedrijf van harte aan te bevelen. “Ik heb geen verbeterpunten voor 4U. De heer Cameron is gedurende dit geheel traject een coach geweest waar ik altijd op kon rekenen, ongeacht de tijd of plaats was hij beschikbaar om ons bij te staan. Van de aanpak voor de planning tot de documentatie van onze procedures. Ik heb heb ontzettend veel van hem kunnen leren.”

Amir werd in 2016 door de bedrijfsadvocaat doorverwezen naar 4U Business Solutions voor het begeleiden van het certificeringstraject, en heeft de trainingen Intern Auditeren en Kwaliteits Management gevolgd. Tijdens deze trainingen zijn alle relevante onderwerpen uit de ISO normen behandeld met praktische oefeningen en voorbeelden.

“Het belangrijkste dat ik uit dit traject heb kunnen halen, is dat je een goed doordacht plan moet hebben alvorens je tot actie overgaat,” vertelt Amir. “Je neemt niet zomaar een bepaald besluit omdat je denkt dat het goed is, maar het moet passen binnen je plan en bijdragen aan het uiteindelijk doel dat je probeert te bereiken. PLAN, DO, ACT and CHECK: dit is de basis geweest voor alles dat we hebben gedaan om deze certificering te halen.”

Suriname Shen Long Company NV bestaat nu al ongeveer 10 jaar, maar had de meeste productie procedures nog niet op papier, wat een obstakel creërde bij exporten. “Het bedrijf heeft al die jaren wel goed gedraaid, maar nu moesten we gaan vastleggen hoe de producten worden gemaakt, welke materialen er allemaal gebruikt worden, en aantonen dat we milieuvriendelijk bezig zijn. Deze procedures zijn nu wel allemaal gedocumenteerd.” Ook is het volgens Amir belangrijk om een goed functionerend management team te hebben, die goed op de hoogte is van internationale ontwikkelingen op technologisch gebied. Het was voor het bedrijf vooral noodzakelijk om op management gebied wat veranderingen door te voeren.

Volgens Vice Manager Andy, is een ISO-certificering de eerste stap naar een groter marktaandeel in Suriname en de rest van de Caribische regio: “The main reason for this certificate was to increase our market share for the Surinamese market, which is now almost 60%. It is very difficult to reach an expansion of even 1%, so we hope that our products will now be much more competitive in the local market. We also want to export to other countries. With this ISO-certificate we have the green card to other countries as well.”

De certificering heeft volgens Andy ook andere voordelen gehad voor het bedrijf, zoals het verlagen van de productiekosten. “With this certification we have been able to reduce inconformity. When we get our raw materials in from China, we check for inconformity and now have procedures in place where we contact our suppliers in China to reduce them. So I have not noticed an increase in sales yet, but this lowers our costs significantly.”

Het traject heeft volgens Amir veel tijd en moeite van de medewerkers gevergt voor de nodige trainingen en aanpassingen in de werkprocedures. Er is één fabriek waar alles in wordt geproduceerd, van toiletpapier tot kitchen towels, en er waren extra mensen nodig om alles op orde te krijgen.

“Ik heb wel een trainingsbehoefte geindentificeerd bij onze medewerkers, vooral voor de training Health and Safety,” vertelt hij. “Het plan is dat ik de training volg en daarna mijn opgedane kennis overdraag aan de rest van het personeel.”

HR Manager Andy & Vice Manager Andy

Overhandiging certificaten PKM en PIA