Asmita Rajaram

Ik heb er veel uit kunnen halen, vooral omdat ik binnen Harsons verschillende petten op heb, waaronder commercie, projectmanagement en businessunit management

Gregory Landveld, Projectcoördinator bij Harsons Holding Inc., volgde de Project Management PRINCE2 2017 Foundation training bij 4U Business Solutions, op aanraden van zijn directeur. PRINCE2 is een acroniem van Projects in Controlled Environments, version 2. In deze professionele training wordt ingegaan op de principes van projectmatig werken volgens de PRINCE2 methodiek, de nieuwste versie: 2017, een projectmanagement methode, welke gebaseerd is op het beheersen en controleren van het doorlopen van projecten.

“Ik heb er veel uit kunnen halen, vooral omdat ik binnen Harsons verschillende petten op heb, waaronder commercie, projectmanagement en businessunit management. Hierbij kijk ik dus niet alleen naar projecten die al verkocht zijn, maar ook het managen van de businessunits, onderhouden van klantrelaties en het begeleiden van de werknemers binnen ons team,” verteld Landveld.

Harson’s Holding Inc. heeft 3 business units. Meditech houdt zich bezig met het leveren van medische apparatuur voor ziekenhuizen en medische instituten, Harsons Industrial Products levert architectonische producten zoals gevels en plafondsystemen, en Harsons Trading zorgt voor een mooi interieur bij verschillende bedrijven. Volgens Landveld gaat het dus bij de meeste verkopen van de Holding om Business-to-Business relaties. “Harsons is een project-georiënteerde organisatie, waarbij de meest duurzame producten die we verkopen in projecten gaan zitten. Ik ben nu bezig het beleid uit te schrijven voor een van de businessunits, en de volgende stap wordt het procesmatig toepassen van PRINCE2 bij het managen van mijn projecten.”

Landveld vond de training intens, omdat de cursisten zich binnen drie dagen het lesmateriaal eigen moesten maken. “Er was veel zelfstudie nodig. Ik had voor die drie dagen wel vrij van het werk, maar kon ook niet veel tijd en aandacht besteden aan mijn gezin. Over het algemeen vond ik de training wel leuk. Er was genoeg interactie en lekker eten waardoor je vooral niet ging balen tijdens de les. De trainer bracht de stof met wat humor, maar zorgde er tegelijkertijd wel voor dat we de theorie konden begrijpen en opnemen binnen de gestelde tijd, en voorbereid waren op het examen. Ook waren er net genoeg participanten zodat de trainer iedereen voldoende aandacht kon geven, wat ook wel prettig was, omdat ik vaker bij trainingen heb meegemaakt dat je eerder het gevoel hebt bij een conferentie bij te zitten. Verder waren de lestijden en locatie prima. De ruimte was lekker gekoeld.”

De PRINCE2 training vindt Landveld zeer geschikt voor bedrijven waar het steeds een uitdaging blijkt te zijn om activiteiten binnen de beschikbare tijd afgerond te krijgen, zoals aannemingsbedrijven. “Meestal zijn ze intern slecht georganiseerd. De meeste bouwprojecten in Suriname lopen uit, wat betekent dat er geen goede planning wordt gemaakt, geen mijlpalen worden uitgezet, geen voldoende resources, en er wordt vaak genoeg ook geen totale breakdown gemaakt van wat er precies moet worden uitgevoerd. En niet alleen de aannemingsbedrijven, maar ik denk dat de projectmanagers bij bedrijven zoals EBS en SWM ook van deze training kunnen profiteren.”

Landveld heeft niet veel verbeterpunten voor de organisatie en kijkt al uit naar de follow-up van de PRINCE2 Foundation training: de PRINCE2 Practitioner. Hiervoor heeft hij het vereiste examen van de PRINCE2 Foundation training al gehaald. “Voordat Practitioner begint zal ik de Foundation training natuurlijk al geïmplementeerd hebben in mijn werk, dus dat beloofd wat te worden. Mijn enige verbeterpunt is dat het wel handig zou zijn als het lesmateriaal van de training ongeveer een week van tevoren opgestuurd kan worden. Persoonlijk vond ik de tijd tussen ontvangst van het boek en de start van de training te kort. Ik zie dus graag wat meer ruimte om de materie vooraf door te nemen. En hoewel het eten lekker was, mogen er voor de volgende keer meer snack momenten zijn.”

20190129_145938