HR & Leiderschap

Begin november organiseren wij ons jaarlijkse Strategisch HRM webinar. In dit artikel vertelt Reynold Chandansingh  kort over de inhoud van zijn presentatie.

Mensen verlaten slechte managers
Managers willen slagen in hun werk. Geloof het of niet, managers hebben ook gevoelens. Ze hebben vaak ook het beste voor met de mensen in hun team.
De manager is echter vaak de hoofdoorzaak dat mensen vertrekken. In exitinterviews wordt bevestigd dat de manager vaak de oorzaak is van het vertrek van medewerkers.
Het managen van mensen lijkt verre van eenvoudig. Het is eigenlijk een moeilijke rol. Niet iedereen heeft het juiste temperament, talent, geduld en leiderschapskwaliteiten hiervoor.
De eerste overtuiging is dat medewerkers je respecteren, naar je luisteren en volgen. Het is niet zo eenvoudig en het werkt bijna nooit zo. Het is zelfs buitengewoon moeilijk om respect en loyaliteit van je team te verdienen.
Bepaal daarom wat voor soort leider je wilt zijn. Het gaat daarbij om de effectiviteit van je leiderschap.

Wat zijn de meest voorkomende klachten over managers?

  • Angst om slachtoffer te worden. Het komt vaak voor dat managers hun geduld verliezen en medewerkers vaak hard aanpakken. Ze creëren daarmee onbewust een sfeer van angst.
  • Constante kritiek. Voortdurende kritiek, sarcasme en vernederende opmerkingen verpesten ook het moreel.
  • Druk om lange dagen te maken. Wanneer je manager je tot het uiterste drijft, verandert je werk in een “giftige” omgeving.
  • Voorkeur voor bepaalde medewerkers. Toewijzen van de mooiste taken aan favorieten, in plaats aan de meest geschikten, zorgt voor ondraaglijk pijnlijk bij anderen.
  • Instabiel gedrag van managers Het ene moment houden ze van je, en het volgende schreeuwen ze tegen je om iets kleins en onschuldigs. Ze nemen de eer voor succes en geven medewerkers de schuld voor fouten.

Wat zou in je plaats daarvan kunnen doen om een betere manager te worden?
We hebben 8 tips voor je, die we in het seminar zullen behandelen. Hieronder een tipje van de sluier:

  • Deel uw stijl van leidinggeven met uw team.
  • Wees duidelijk over doelen, bied hulpmiddelen en ga uit de weg.
  • Geef zelf het goede voorbeeld.
  • Bied positieve en constructieve feedback

Wat is de essentie?
Een ​​positieve werkomgeving creëren, waardoor mensen willen blijven en bijdragen. Het zorgt ervoor dat ze niet de deur uit lopen. Empathie is de belangrijkste leiderschapsvaardigheid daarvoor.

Profiel dr. ir Reynold Chandansingh
Reynold werkt samen met opdrachtgevers gepassioneerd aan een duurzame, strategische gedragsontwikkeling van individuen, teams en organisaties.  Hij begeleidt directeuren, ondernemers, managers en professionals in ontwikkelen van “gebundelde kracht” door verbinden: van strategie en gedrag, van persoonlijke, team en organisatie ontwikkeling, van (persoonlijk) leiderschap en organisatiecultuur en van zijn, denken en doen! Ondernemingen maken doorbraken in effectiever, succesvoller en zinvoller bezig zijn door creatie-, innovatie-, daad- en realisatiekrachtig gedrag (boosting effectiveness). Daarmee werkt hij mee aan zowel het rendement op korte termijn als de vitaliteit van de organisaties op lange termijn.