Personal development

Door drs. Dirk Currie

Personal development

Personal development, de belangrijkheid van jezelf te kennen

 We leven in een tijd van snelle verandering. Voor jonge personen is allereerst een studie keuze heel belangrijk, maar door de sterke veranderingen als gevolg van de elkaar snel opvolgende technologische veranderingen, met daarenboven de gevolgen van de COVID 19 pandemie, gaat het niet alleen om de studie keuze maar om veranderbaarheid.

Vroeger was het zo dat een eenmaal gemaakte studie keuze je op kon voortborduren gedurende je gehele carriere. Thans is dat echter niet meer het geval. Als individu zal je steeds moeten zorgen dat je employable blijft in een tijd waarin werkomstandigheden snel veranderen. Digitalisering vindt in een versneld tempo plaats als gevolg van de pandemie, de opkomst van social media en de impact daarvan op de bedrijfsvoering maar ook op de politiek, de opkomst van allerhande ontwikkelingen zoals crypto currency, virtual reality, robottisering, online shopping en delivery services, de consequenties van “tesla” en nog veel meer. Al deze ontwikkelingen plaatsen een verhoogde druk op persoonlijke ontwikkeling gedurende je gehele leven. Belangrijk hierbij vind ik allereerst zelfkennis. Zelfkennis is ook geen eindigend traject zolang je in leven bent en nog actief wenst deel te nemen aan het arbeids proces. Dit arbeids proces zal vanwege de vele veranderingen die dit met zich mee zal brengen  ook vereisen veranderingen van werkzaamheden. Dus veranderbaarheid gedurende het gehele arbeidsvolle leven is geen luxe meer maar noodzaak. De vraag die best wel gesteld mag worden is of er voldoende werkgelegenheid zal zijn voor een ieder of dat we ook moeten leren denken in kortere werkweken, meer werkloosheid, hoe deze werkeloze personen toch een goed sociaal leven te geven. Allemaal maatschappelijke vraagstukken die ook andere eisen zullen stellen aan toekomstige werkers maar zeker ook aan politici en een ieder die zich bezig houdt met maatschappelijke ontwikkelingen. Zullen er nog scholen bestaan zoals we die allemaal nu nog kennen? Of is iedere leerling op zichzelf aangewezen om een keuze te maken uit wat er digitaal beschikbaar is? Deze nieuwe wereld zal, in mijn kijk, een grotere druk plaatsen op persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke veranderbaarheid als het gaat om de toekomstige professie. Welke professie zal nog bestaan en voor hoe lang? We weten dat de snelheid waarmee nieuwe technologie veroudert drastisch toeneemt. Wat vandaag nieuw is is over enkele maanden of zelfs korter weer obsolete. Zal het lijken op een mode verschijnsel dat van korte duur is? Om mee te kunnen doen aan deze nieuwe mode, want het zal geen keuze vraagstuk zijn, zal een grote druk leggen op persoonlijke ontwikkeling.

Voor persoonlijke ontwikkeling is zelfkennis van grote importantie.  Zelfkennis is een proces van eigen onderzoek naar wie je bent, wat je kernwaarden zijn, wat je blij maakt, wat je boos maakt, welke positieve  ervaringen je je kan herinneren en welk gevoel die je hebben gegeven, wat was je meest pijnlijke ervaring en welke invloed heeft dat op je gehad. Wordt je makkelijk boos en blijf je lang boos en waarom? Wat is je passie. Welke veranderingen heb je meegemaakt in je leven en hoe makkelijk heb je je aangepast aan die verandering. Hoe makkelijk laat je iets dat gebeurd is los?  Vragen die niemand anders kan beantwoorden dan jijzelf.

Be your own unique diamond and shine

Dirk Currie

 

 

 

9 Comments

 1. Marlene on February 20, 2021 at 1:12 pm

  Know Theyself! Most important lesson in life. I fully agree with Dirk

 2. Jermaine Gaskin on February 20, 2021 at 2:01 pm

  Fantastisch geschreven! Dirk is een uitstekende ervaringsdeskundige en weet het prachtig te omschrijven!

 3. Thersa Wijdenbosch on February 20, 2021 at 2:28 pm

  Prachtig geschreven Dirk. Helemaal mee eens en ben ervan overtuigd dat de coronacrisis ook positieve effecten heeft. Naast dat het ons in het werk dichterbij heeft gebracht bij digitaal doen en denken, heeft het ook het besef vergroot dat in deze saamhorigheid key is. Ook heeft het ervoor gezorgd dat wij werk anders moesten organiseren en soms ook verantwoordelijkheden anders kwamen te liggen. Vanaf vorig jaar ook op persoonlijk vlak meer teruggebracht naar het op onderzoek gaan van “Wie ben ik” en wat is mijn passie nu echt en uiteindelijk werken aan mijn innerlijk leiderschap. We worden via lockdowns geholpen om tijd te nemen voor ons zelf.😉 Ook hier weer een moment van je leven anders organiseren. Niet verkeerd allemaal kadootjes vanuit het universum🎁 Love it. Thanks Dirk for the reminder to keep shining bright like a diamant.🌟

 4. Astra Gaskin on February 20, 2021 at 10:23 pm

  Heel mooi verwoord Dirk. Zo herkenbaar. Ik doe onderzoek naar mate van zelfredzaamheid van de mbo student in deze covid 19 periode voor mijn scriptie studie toegepast psychologie Hoor veel verhalen van de jeugd die ik herken in uw verhaal. Ben zelf voorstander van positieve psychologie en verkondig de boodschap aan mijn studenten ” iedereen is bijzonder op zijn of haar manier ” Diamant.
  Je mag er zijn!

  Dank voor dit mooi stuk
  Astra

 5. Saïd Muntslag on February 21, 2021 at 10:56 am

  Always a pleasure to have a glimp into the beautiful mind on Dirk. Thank you for sharing you thoughts and insight. All these challenges will create an equal amount of opportunities as well.

 6. Iwan on February 22, 2021 at 3:56 pm

  Focus on your personal development

 7. Angelo Djopawiro on February 22, 2021 at 4:20 pm

  Thanks for sharing your wise words Dirk. I also very much see the shift in jobs and the essence of having a growth mindset to be able to be part of the Workforce of the future. The skills and capabilities needed in the future might not even exist today. As you mentioned the importance of personal development, starting with self-knowledge. BE AGILE or become a dinosaur!

 8. Sietla Maikoe on February 23, 2021 at 2:33 pm

  Herkenning Dirk, mooi verwoord, mijn complimenten👍
  Door mijn werzaamheden bij de Hogeschool van Amsterdam loop ik al 23 jr aan tegen deze veranderingen. Ik kom uit de niet-digitale wereld (andere generatie) en of je nou wel / niet wilt, je zal eraan moeten toegeven. Blended learning etc.. de ontwikkeling gaat heel snel. Bijscholen is an de orde vd dag (nu is de AVG wet een hot item) .You have to go with the flow anders raak je achter op je eigen ontwikkeling.

Leave a Comment